Eko-poniedziałek w kuchni

Tydzień temu byliśmy w domowym biurze, 👮a przecież od czasu do czasu trzeba zawitać do kuchni.

Przerwa od zajęć w domowym biurze może sprowadzić nas do kuchni, tu też możemy być Eko. Więcej – tu powinniśmy być Eko.
Zwróćcie, prosimy, uwagę na nasze propozycje:
1. Rozważcie stosowanie wielorazowych pudełek na żywność, nie tylko tę, którą przechowujecie w domu, ale również na drugie śniadania.
2. Zmywarkę zawsze ładujemy do pełna i pamiętajmy, że również te urządzenia mają tryb Eko.
3. Jeżeli nie mamy zmywarki, unikajmy, o ile to możliwe, używania strumienia bieżącej wody do mycia naczyń.
4. Ręczniki jednorazowe są ok, ale ściereczki kuchenne, są bardziej Eko.
5. Lodówki zapewniają przechowywanie zapasów, ale nie bezterminowo. Dlatego warto robić zakupy na bieżąco.
6. To wypróbowany sposób – używajmy reklamówek ze sklepów jako worków na śmieci.
7. Używajmy woreczków strunowych do przechowywania mrożonek, przy odrobinie zaangażowania możemy je wykorzystywać wielokrotnie.
8. Gotowanie z przykrywką, pozwala skrócić czas i oszczędzić prąd lub gaz.
9. Kran z wbudowanym filtrem, pozwala na picie wody z kranu.

 

Za tydzień, wskażemy na to jak być Eko w innych częściach naszego domu.

 

foto:pixabay.com

 

Skip to content