karp

Zbliża się Wigilia, na której nie może zabraknąć króla ryb: karpia. Wielu miłośników tej ryby decyduje się na kupno porcjowanej ryby, wciąż jednak są osoby, które do domu przynoszą żywą rybę. Jeśli natomiast decydujemy się na kupno karpia, który będzie uśmiercony w miejscu jego kupna, zwróćmy uwagę, by odbywało się to za parawanem lub ścianką, tak aby nie musiały tego oglądać postronne osoby, a w szczególności dzieci.

Przepisy nie regulują sposobu postępowania z żywymi rybami, które trafiają do sprzedaży detalicznej, nie ma też jasnych wytycznych dotyczących ich uśmiercania. Zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii, w takich sytuacjach należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r.  o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.).

Jeżeli mamy wątpliwości co do warunków przetrzymywania lub transportowania żywych karpi, należy o tym powiadomić Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gliwicach ul. Ku Dołom tel. (32)231 23 50 http://piw-gliwice.pl/web/

Osoba, która jest świadkiem znęcania się nad zwierzęciem, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym policję (tel. 997).

 
Formularz kontaktowy
 

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com

Oznakuj swój rower

Mistrzowie parkowania

Akcja zima

Nie pal liści!

Psia akcja

Śmieci

Strefa wolna od dymu

Gorąca pułapka

Straż Miejska w Gliwicach
ul. Bolesława Śmiałego 2A
44-121 Gliwice
Telefon: (32) 231-69-55, Fax: (32) 338-19-80
NIP: 631-22-56-965 REGON: 276706186
 

Wykorzystywanie plików COOKIE - więcej informacji...